Givskuds erhvervsliv
Historisk set har byen og omegnen haft et erhvervsliv som alle andre tilsvarende områder. Vi har tidligere haft mejeri, slagter, skrædder, manufaktur forretning, cykelhandler, sparekasse osv., men en lang række af disse er i dag for længst forsvundet. I dag har vi heldigvis stadig en driftig købmandsbutik, 2 damefrisører, dyrlæge, garnforretning, pizzaria, tankstation med bilvask, autoværksted med bilsalg, vognmand, smedeværksted mv. Derudover har vi elektriker og adskillige murer- og tømrerfirmaer.
Givskuds opland og naturområder
Den generelle strukturudvikling i landbrugserhvervet har medført at området omkring Givskud incl. Riis består kun af 4-5 større heltidslandbrug. Derudover ligger der rigtig mange små nedlagte landbrug placeret i landskabet med nogle få ha jord til, - små dejlige oaser. Oplandet præges også af mange mindre skovarealer, hovedsageligt nåletræsskove, små søer og moser samt fredede arealer, som giver både by og opland et grønt image og rare omgivelser for borgerne.
2 mindre vandløb omkranser byen, dels Givskud bæk som løber vest og sydvest for byen samt Kulstrømmen som løber sydøst og syd for byen. De to vandløb løber sammen sydvest for byen og videre ud i Omme å systemet for senere at løbe ud i Ringkøbing fjord sammen med Skjern å.
Bjerlev Hede med en særdeles unik natur, ligger øst for Givskud. Derudover skaber den fredede Hærvej fra nord mod syd et grønt bælte med unikke naturoplevelser.
Turisme i Givskud området
Givskud Zoo/Zootopia: Givskud Zoo/Zootopia er ubetinget Givskuds største turistattraktion, og blev grundlagt af Jakob Hansen i 1968, dengang under navnet Løveparken og etableret på gården Vesterlund lige sydøst for byen. Siden blev Løveparken udvidet med mange andre dyreracer ud over løverne, og er i dag at betragte som en international turistattraktion med ca. 400.000 gæster om året. GIVSKUD ZOO ZOOTOPIA er området største arbejdsplads og af væsentlig betydning for Givskuds fremtidige udvikling. Som et lille kuriosum har der faktisk været dyrepark før i Givskud. Det lokale skrædderpar, Olga og Aksel Petersen etablerede Givskud dyrepark i 1930. Dyreparken omfattede mere end hundrede forskellige dyr, bl.a. løver, bjørne og aber. Parken eksisterede frem til 1942, hvor man desværre måtte lukke, da man ikke kunne skaffe tilstrækkeligt med foder pga. krigen.
Givskud Vandrehjem: I 1992 blev der ved siden Givskud Hallen bygget et stort moderne vandrehjem. Efterfølgende har der været skiftende ejerforhold omkring vandrehjemmet, men i dag ejes den af GIVSKUD ZOO ZOOTOPIA (Givskud Zoo – Hostel)
Hærvejen: Hærvejen passerer øst for Givskud og er på en 2.5 km lang strækning fastholdt som grusvej. Strækningen som blev fredet i 1965 starter nordøst for byen, hvor vejen kommer fra Kollemorten og fortsætter til Harresø kro sydøst for Givskud. I de senere år har der været en stigende interesse for Hærvejen, - det er blevet populært at vandre, cykle og ride på Hærvejen. Hærvejen er vel nærmest blevet Danmarks svar på Caminoen.
Knudshøje: I tilknytning til Hærvejen ligger Knudshøje, en samling gravhøje som er fredet. Højene har tidligere været kaldt Bavnehøje, og deres form og størrelse tyder på at de er fra ældre bronzealder (1800-1000 år f.Kr.) men de kan også være bygget allerede i stenalderen og gjort større i bronzealderen.
Naturlejrplads: Tæt på den fredede Hærvej, nærmere bestemt ved ovennævnte Knudshøje, er der inden for de seneste år etableret en naturlejrplads med 3 shelters, hestehotel og bålplads. På pladsen er der adgang til en vandpost og toiletbygning.
Riis bakker: Sognets vel nok smukkeste sted, er Riis bakker, omkranset af egekrat og lyngarealer. I 1912 blev et areal på 12 tdr. land købt og lavet til et aktieselskab for at sikre omegnen adgang til områdets unikke natur og herlighed. Området blev i de følgende år brugt til mødeplads, hvor flere tusinde mennesker samledes og i 1920 blev der rejst en genforeningssten på toppen. Kendte mennesker som digteren Johan Skjoldborg og politikeren I. C. Christensen har holdt tale på stedet. Gennem en lang årrække groede området mere eller mindre til og blev næsten glemt, men nu har lokale kræfter gennem de seneste år igen sat fokus på stedet. Man har bl.a. foranlediget, at der nu er anlagt stier op til toppen og etableret skiltning ude fra Østerhovedvej.
Riis camping: Umiddelbart tæt på Riis bakker ligger en topmoderne campingplads med adgang til et lille vandland samt alle de faciliteter som en campingplads har i dag, herunder mere end 60 hytter.
Fremtiden for Givskud
I dag fremtræder Givskud som en harmonisk og velfungerende landsby med de livsvigtige servicefaciliteter som skole og tilhørende institutioner, samt dagligvarebutik. Infrastrukturen er optimal, dvs. med et velfungerende vejnet og næsten fuld dækning til internettet via fibernet.
Lokalrådet arbejder ud fra en vision, som betegner byen som en ”Grøn landsby” og fremadrettet vil man helt klart bygge på naturoplevelser og turisme som et væsentligt element, samt udbygge og tilbyde boligfaciliteter i naturskønne omgivelser.
April 2017
Bjarne Østerlund
Kildeangivelser og anvendt litteratur: Bogen om Givskud sogn af Egon Vestergaard Petersen (1974)Givskud sogn, Gårde, huse og ejendomshistorie 1788-2000 af Egon Vestergaard Petersen (2000) Givskud – Æ sølle sogn, af Jens Johansen, Giveegnens museum´s årsskrift 2000
Ovenstående er kun et lille indblik i Givskud´s historie. Hvis du gerne vil vide mere om Givskud, så henvises til nedenstående litteratur:
Givskud sogn II (med bl.a. fødte, viede, døde 1814-45)af Egon Vestergaard Petersen (1980) Givskud sogn III (med bl.a. fødte, viede, døde 1845-80) af Egon Vestergaard Petersen (1983) Landbohistorie i Vejle amt, Kap. 6: Givskud og Gadbjerg – to sogne ved heden (1987) Fra løvepark til moderne zoo, - cand. Phil. Poul Ulrich Jensen, Giveegnens museums årsskrift 2007 Barndomserindringer fra Givskud, - Richard P. Kristensen, Giveegnens museums årsskrift 1988 Et godt landmandsliv 1951-1990, - Vera Worm, Giveegnens museums årsskrift 2015 Mere om et godt landmandsliv 1951-1990, - Vera Worm, Giveegnens museums årsskrift 2016